
Existují
stovky dietních systémů, „vyvinutých“ nejrůznějšími autory – od žen v domácnosti až po lékaře a nutriční specialisty. Je zřejmé, že vybrat jeden z nich a vydávat je za „svatý“ není ideální a mnohé jsou dokonce rizikové. Jak ale rozpoznat ten správný stravovací režim pro vás? Jednoduchou zásadou dietního postupu je dlouhodobý individuálně sestavený výživový styl.
Principiálně nelze metabolické problémy (včetně např. obezity) řešit bez podrobného vyšetření, na němž se musí podílet internista, klinický biochemik, endokrinolog a genetik. Až poté, co jsou i dispozici speciální vyšetření, může specialista – dietolog (obezitolog) zpracovat návrh na individuální postup – ten se musí průběžně vyhodnocovat. Jinak aktivita nemá žádaný efekt. Bohužel je tak komplexní postup za veřejné peníze zdravotního systému nedosažitelný. Nezbývá, než se
o svoje zdraví začít starat sám.
- ŽÁDNÉ krátkodobé redukční dietní režimy nemají trvalý efekt, mnohé mohou zavinit aktuální zhoršení zdravotního stavu.
- Čím delší je postup redukce, tím větší jistota, že snížená hmotnost vydrží po dlouhou dobu.
Přehled redukčních či lifestylových diet
Dietní skupiny:
- diety s rychlou ztrátou váhy
- diety dle analýzy krve či genomu
- nízko uhlohydrátové a glykemické diety
- nízko tukové a nízko kalorické diety
- náboženské diety
---------------------------------
- bláznivé a podvodné diety
Charakteristika podvodné diety:
- obvykle je zaměřena pouze krátkodobě
- obvykle neobsahuje nutnost cvičení a fyzických aktivit
- obvykle se nezabývá vyváženou stravou
- často obsahuje specifickou „zázračnou“ potravinu (grapefruit, ananas atp.)
- často slibuje snadný a rychlý výsledek a rychlé snížení váhy
- obvykle používá komplikované technické obraty (žargon) ve svém marketingu
- obvykle má nejasný původ (osoba zakladatele či garanta)
- často obsahuje nějaký zázračný trik (např. jíst potraviny pouze určité barvy)
- obvykle apeluje na vaše zoufalství, mindráky
- často zní „příliš dobře na to, aby to byla pravda“
- obvykle útočí především na vaši ješitnost a marnivost
- obvykle pouze vzácně zmiňuje celkový zdravotní stav
Přehled zdravotních diet
Název diety se označuje číslem, to znamená, že se nepoužívá název diety (například tekutá výživná), ale pacient má u svého příjmení uvedeno číslo (například p. Novák, 1S).
Základní diety
- 0 - tekutá dieta - používá se krátkodobě po operacích v ústech a na trávicím ústrojí
- 0S - čajová dieta - čaj je podáván po lžičkách
- 1 - kašovitá dieta - používá se po operacích na trávicím ústrojí, při vředové chorobě žaludku a dvanáctníku, základem diety je nenadýmavá, lehce stravitelná strava, která je vždy uvedena do kašovité formy
- 1S - tekutá výživná dieta - podávají se výživné tekutiny sondou, pacient nemůže přijímat tuhou stravu
- 2 - šetřící dieta - strava je nemastná, neslaná, podává se u onemocnění žlučníku, slinivky břišní a po infarktu myokardu
- 3 - racionální dieta - pacient je bez omezení, to znamená že je schopen přijímat normální stravu
- 3P - dieta pro těhotné a kojící matky
- 4 - dieta s omezením tuků - do jídelníčku pacienta nezařazujeme potraviny, které mají vyšší obsah cholesterolu, podává se při onemocnění žlučníku, jater a slinivky břišní
- 4S - dieta s přísným omezením tuků - předepisuje se u akutního zánětu žlučníku, při akutním stádiu infekční žloutenky a u onemocnění slinivky břišní
- 5 - dieta bílkovinná bezezbytková - používá se po akutních průjmech, při střevních onemocněních - colitidy, enteritidy
- 6 - dieta nízkobílkovinná - strava je neslaná a základem diety je snížit příjem bílkovin na polovinu běžné dávky, podávána při onemocnění ledvin
- 7 - dieta nízkocholesterolová - podstatou je pravidelný příjem stravy, která zamezí nárazovému a jednostrannému přejídání, používá se u pacientů po infarktu, při ateroskleróze a hyperlipoproteinémii
- 8 - dieta redukční - ze stravy se vyloučí potraviny, které obsahují volné koncentrované cukry (cukr, med, čokoláda), předepisuje se pacientům, kteří trpí obezitou
- 9 - dieta diabetická - u pacienta se omezují dávky potravin, které obsahují složené cukry (škrob, mouka, knedlíky) a vyloučí se potraviny, které obsahují sacharidy (med, džem, čokoláda), dieta se předepisuje pacientům s diabetem (cukrovkou)
- 9S - dieta diabetická šetřící - předepisována diabetikům, kteří trpí onemocněním zažívacího ústrojí
- 10 - dieta neslaná - zařazujeme potraviny, které obsahují větší množství draslíku (meruňky, banány, tvaroh, rýže, těstoviny), používá se u pacientů s onemocněním srdce a cév
- 11 - dieta výživná - předepisována u pacientů s oslabenou imunitou po infekčních chorobách, po ozařování, po operacích, měla by vést ke zvýšení váhy pacienta
- 12 - strava batolat - strava, která je vhodná pro děti do tří let věku
- 13 - strava větších dětí - strava, která je vhodná pro děti do patnácti let věku
Speciální diety
- R3 - R10 - diety resekční - předepisované po operaci žaludku
- P2 - P6 - diety pankreatické - předepisované po zánětech slinivky břišní
- S20 - S35 - speciální diety nízkobílkovinné - podávány při selhávání ledvin
- BLP - dieta bezlepková - podávána při onemocnění tenkého střeva (celiakální sprue)
- BZP - dieta bezpurínová - podávána při onemocnění ledvin